Merlin

Hallitukselta huono päätös säästää 190 miljoonaa ammattiopetuksesta

Hallituksen leikkauslistan suurimpia säästöjä on koulutuksen leikkaaminen. Ammattikouluista hallitus aikoo säästää 190 miljoonaa. Jos yksi vuosi koulua maksaa 30 000 e, niin ammattitutkinto maksaisi 50 000 - 100 000 e. Tuolla säästöllä jäisi siis ainakin 5000 -1 000 ammattilaista kouluttamatta vusitasolla. Kysymys kuuluukin kuka täällä Suomessa tekee kymmenen vuoden päästä ammattityöt rakennustyöt, siivous, graafikon, lähihoitajan, kondiittorin, parturinurin työt eli ne 10 000 kouluttamatta jääneen työt. Väestön vanhetessa ei ainakaan hoitotyössä vähene työntekijöiden tarve.

Lipposen hallituksen aikoina oli ajatus että tulevista sukupolvista 70 prosenttia koulutetaan korkeakoulututkintoon. Nyt meillä taitaa olla ennätysmäärä köyhiä yliopistotutkinnon suorittaneita ja tohtoreita, mutta pulaa on käsipareista hoitoalalla ja  rakennusalalla. Osasta korkekoulutettujakin on alitarjontaa mm. lääkäreitä. Toinen asia mitä tässä ole ehkä huomattu että omaako 70 prosenttia ihmisistä kykyä tai halua koulutautua teoreettiseen tutkintoon tai esimiestehtäviin.  Mielestäni yhteiskunnan tulisi tarjota hyvät koulutusmahdollisuudet 2. asteen koulutus ja riittävästi lähiopetustunteja ja käytännön ohjattua harjoittelua. Hyvää on myöskin että on ainakin rakennusalalle palautettu kolmen vuoden alempikorkeakoulututkinto. Mielestäni ammattitunkintoja voisi porrastaa useamman pituisiksi esim. 1, 2 tai 3-vuotta. Ihmetyttää että näin metsäisessä maassa ei löydy julkisia kouluja jossa valmistuisi hirsirakentajan ammattiin tai huonekalun rakentajia yms. Siinä voisi olla hyvä uusi tutkinto kun hirsirakentaminen on taas nousussa.
Kyllä Suomessa on tekeville käsipareille tarvetta oli ne sitten kotimaiset tai ulkomaiset, mutta laadukkaan työntekemiselle tarvitaan hyvä koulutus. Synnytetään turvallisuusriski jos ammattitaidottomat laitetaan tekemään töitä esimerkiksi saneerauskohteisiin ja paljon voi tulla lisäkuluja virheellisin menetelmin tehtävistä työsuorituksista.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana Suomeen on päästetty yli 30 000 maahanmuuttajaa. Onkohan korkeimmalla päätöksenteon tasolla hallituksessa syntynyt sellainen taka-ajatus näissä säästötalkoissa että korvata suomalaiset tai suomessa syntyneet halvemmilla siirto- ja pakolaistyöläisillä?
Rakennusten kunnossapidosta ja huollosta ainakin puuttuu suorittavan työn väkeä. Paljon ihmetellään rakennusten huonoa kuntoa ja sisäilmaongelmia, mutta olisiko syynä kunnossapidon laiminlyönnit. Ainakin kattovesikourut on usein tukossa tai rikki, ilmastointikanavia ei nuohota ajoissa tai pihakaivot tai salaojat ovat tukossa. Rakennuksissa ei vielä salaojan tukkeutuminen ei vielä tee kosteusvauriota vaan usein kosteusvauriot on useamman laiminlyönnin summa esimerkiksi jos maakerrokset talon ympärillä vettyy ja salaojakerrokset eivät täytä salaojakerrosten vaatimuksia ja kapilaarinousu ei katkea niin kosteusongelmat ovat taattuja. Myöskin pihojen lätäköityminen aiheuttaa pihalla liukkautta, josta voi olla kohtalokkaat seuraukset.

Jos puhutaan kuntien kiinteistöistä, niin monessa kunnassa voi olla tuttu tarina että 1990-luvulla potkittiin pihalle viidestä huoltomihestä kaksi pois eikä näiden tilalle ole sen jälkeen palkattu hyvinäkään aikoina takaisin lama-aikana karsittua väkeä, vaikka alimiehityksellä ei voida pitää rakennuksia kunnossa.

Ihan uusi ilmiö on että nyt hiljattain tulleet maahanmuuttajat perustavat parturiyrityksiä ja myyvät hiusten leikkuuta todella halvalla jopa alle kympillä. Taitaa näissä partureissa olla sama ansaintalogiikka kuin perhepitserioissa.
Tämä ilmiö yhdessä koulutuksen vähentäminen varmasti lisää paikallisen väestön syrjäytymistä ja köyhyyttä, mitenkä käy maakuntien os ammattikouluja supistetaan. Jäävätkö säästöt tähän? Kansanedustaja Sari Essay kertoo joulukuun kd-lehdessä (ao. linkki) että nämä säästöt tehdään ensi vuonna ja vuonna 2018 tulee uusi koulutuksen reformi.

Olen muuten ehdolla kunnallisvaaleissa Espoossa kristillisdemokraattien listalla.

http://www.kdlehti.fi/2016/12/27/ammatillisille-oppilaitoksille-pahimmillaan-kaksi-rajua-rakenneuudistusta-essayah-kritisoi-koulutussaastoja/

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Niin ajat muuttuu, ja tässä onkin hyvä laittaa linkki juttuun muutaman vuoden taakse jolloin hallitusvastuuta kantoi KD ja oli mm. seuraavia säästöjä ajamassa

http://www.opettaja.fi/cs/opettaja/jutut?juttuID=1...

Käyttäjän Merlin kuva
Markus Lintinen

Kristillisdemokraatit ovat nyt nähneet että ei ole enää entisten leikkausten lisäksi varaa näin suureen uuteen leikkaukseen. Tuo linkin leikkaukset olivat kolmannes nyt toteutettavasta. Nyt näyttäisi että talous on elpymässä. Mitä tarkoitat tuolla että ajat muuttuvat?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Nuo jutussa olevat leikkaukset ovat vain siirtyneet ajallisesti eteenpäin ja samalla pienentyneet ja noita ajoi eteenpäin KD hallituksessa ollessaan mutta nyt KD vastustaa eli näin se aika muuttaa kantoja. Talous on ehkä elpymässä mutta velkamäärä kasvaa jatkuvasti

Toimituksen poiminnat