Merlin

Lapsiperheet olleet talouskasvun maksumiehinä -äänestä!

Hallitus sanoi leikkaavansa vuonna 2013 lapsilisiä 3,3% ja sen jälkeen indeksikorotus on jäädytetty. Vuonna 2012 Kelan sivuilta katsottuna lapsilisät oapsilisä nousee noin 4–6 euroa lapsimäärästä riippuen ja olivat viidestä lapsesta 729 e ja nykyisin noin 660 e. Leikkaukset tuntuvat sitä enemmän mitä enemmän lapsia. Numeerisesti nykyiset lapslisät ovat noin 10% pienemmät kuin liki kymmenen vuotta sitten, mutta samalla kaikki on kallistunut vaipat, bensa, ruoka ja asuminen. Ostovoimaltaan lapsilisät ovat jääneet paljon jälkeen. Tässä on petetty lapsia hankkineita perheitä.

On myös ”ihme” yhteensattuma, että hyvin alkanut syntyvyyden kehitys toisella vuosikymmenellä 1,87 vuonna 2011 on painunut uhkaavan pieniin vuosikymmeniin kun samalla on jäädytyksen myötä lapsilisät tavallaan leikkautuneet joka vuosi. Syntyvyys on laskenut, niin että 10 vuodessa on syntyvyys laskenut 60 000 lapsesta vuodessa alle 50 000 lapseen eli lähes 20%. Alkaako päättäjien puntti jo tutista? Nyt tarvitsisi kiireesti sitoa lapsilisät kuluttajahintaindeksiin tai palkkaindeksiin ja mielummin tehdä roimakorotus.

Lisäksi tulevaisuudessa voi olla, että Suomesta katoaa elinvoimainen keskiluokka kun tulojen tasaamista ei tapahdu lapsiperheiden välillä. Lisäksi lapsiperheiltä on viimeisen hallituksen aikana viety lapsivähennysoikeus ja asuntolainavähennys oikeus verotuksessa. Jos vertaan omaan lapsuuteeni eläminen, asuminen maksaa paljon enemmän. Nykyisin kierrätys vaatimus myös tuo oman lisänsä lapsipereille missä ruokaa ja muita tavaroita kuluu enemmän kuin muissa talouksissa, mutta tätä kompensoidaan entistä huonommin lapsilisien jäädytyksen takia. Tätä vastoin pienituloiset lapsiperheet laitetaan lähes mahdottomaan asemaan nostamalla joka vuosi päästöveroja, jotka osuvat eniten juuri suuripäästöisiin tila-autoihin. Me kuitenkin kasvatamme sitä uutta ikäluokkaa, joka tulevaisuudessa pitää huolen eläköityvistä ikäluokista. Toivon päättäjien katsovansa vähän nenäänsä pidemmälle.

 

Äänestä Kristillisdemokraatteja, se on ainoa puolue, joka haluavat määrätietoisesti parantaa lapsiperheiden asemaa!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat